Pictura inversă pe sticlă este diferită de stilul clasic de pictură în care începem de la cele mai îndepărtate lucruri și încheiem cu detaliile. În cazul icoanelor pe sticlă, trebuie să gândim totul invers deoarece pictăm pe spatele sticlei și rezultatul final se vede pe partea opusă.
Știați că?..
În unele lucrări pe sticlă prezente în muzee, textul este invers. De ce? Pentru că artistul a uitat pentru o clipă că trebuie să întoarcă imaginea.
Icoanele pictate în stilul tradițional de la Laz
Extistă mai multe tehnici diferite de lucru pentru realizarea unei icoane pe sticlă. În acest articol vă prezint tehnica folosită de mine și anume tehnica tradițională învățată de la maestrul meu, doamna Maria Deac Poenariu ( 1923 – 2015) căreia i-am fost ucenic începând de la vârsta de 6 ani. Familia Poenarilor a dezvoltat un stil estetic aparte și o școală de pictură pe sticlă pe Valea Sebeșului (Alba) începând cu anul 1770. În anul 2010, Maria Deac Poenariu a fost inclusă în programul UNESCO “Tezaure Umane vii – păstrători şi transmiţători ai culturii”.
Prin icoanele pe sticlă realizate de mine, încerc să păstrez moștenirea ei și să continui stilul tradițional de la Laz.
Ce materiale sunt necesare pentru pictura pe sticlă?
- Sticlă de 2 mm grosime
- Model pe foaie de calc (izvod)
- Tuș negru
- Culori de ulei
- Opțional: foiță de aur și mixtion
- Peniță subțire cu toc
- Pensulă pentru detalii și fond
- Paletă pentru culori
- Pentru înrămat: ramă, protecție sticlă, agățătoare și cuie pentru prinderea sticlei.
Care sunt etapele picturii unei icoane pe sticlă?
1. Izvodul
Primul pas este realizarea modelului (denumit și izvod). După ce avem izvodul gata, îl transferăm pe o foaie de calc (foaie semitransparentă) astfel încât atunci cand o întoarcem să putem vedea imaginea invers.
2. Conturul
După ce avem izvodul pregătit, tăiem o bucată de sticlă la dimensiunea acestuia și o degresăm pentru a ne asigura că nu are pete de grăsime pe ea. Amplasăm izvodul sub sticlă și începem să conturăm desenul cu penița sau cu o pensulă foarte subtire și un tuș negru de foarte bună calitate (rotring).
3. Detaliile
Odată ce avem desenul transferat pe sticlă trecem la culori. Pentru că la pictura pe sticlă totul se realizează invers, începem cu detaliile (sclera ochilor, punctulețele decorative de pe aripile îngerilor, roșul de la buze).
Așa cum am învățat în perioada uceniciei mele, prima culoare pictată după realizarea desenului este albul cu care pictez punctele albe decorative pe veșminte, albul ochilor, unghiile. După alb urmează roșul: gura, punctele roșii decorative. Abia după ce am încheiat de realizat toate detaliile trecem la pictarea suprafețelor mai mari, dar nu înainte ca acestea să se usuce complet.
4. Fondul
Odată realizate detaliile și uscate, ne putem ocupa de suprafețe mai mari. Eu încep întotdeauna cu fața și părul. Pe măsură ce pictez, întorc sticla cu grijă și aplic diferite umbre sau lumini. Pentru culoarea tenului, eu amestec alb, roșu, ocru și puțin verde, după care adaug umbre de ocru, gri, chiar și negru la ochi în arcadă.
De reținut că uscarea culorilor de ulei poate dura 2 – 3 zile.
Odată uscate fața și părul, dacă este necesar, curățăm cu mare grijă surplusul cu vârful unei pensule ascuțite și apoi putem trece la veșminte și fonduri. Și aici ne putem juca cu umbre și lumini. Eu am învățat de la doamna Poenariu o tehnică prin care, pe măsură ce aplicam culoarea de bază, întorceam sticla cu mare grijă și cu degetul aplicam diferite umbre și lumini creând volume.
5. Foița de aur
După ce terminăm de pictat totul, urmează etapa aplicării foiței de aur. Curățăm suprafata de surplusul de culoare și aplicăm mixtion și apoi foița. Eu las apoi foița să se “odihnească” până a doua zi, după care îi curăț mustățile.
6. Înrămarea
După ce pictura este încheiată și uscată, putem să introducem icoana în ramă și să îi sigilăm spatele.
Video: pictura inversă pe sticlă
Pa canalul meu de Youtube puteți viziona un scurt video în care am trecut prin toate aceste etape ale picturii pe sticlă.
Dacă realizați o icoană pe sticlă urmând acești pași, m-aș bucura să îmi scrieți folosind pagina de contact sau să îmi arătați pe Facebook sau pe Instagram.
Iar dacă vreți să vedeți icoanele pictate de mine, le găsiți aici.
Spor la pictat!