În prezent, când efectele noastre asupra naturii sunt atât de vizibile, cu toții trebuie să fim mai responsabili față de mediu. Artist fiind, simt că am o responsabilitate chiar mai mare. De ce? Pentru că rolul artistului este de a crea, nu de a distruge. Artiștii creează opere de artă sau obiecte care aduc bucurie, sunt creatori de frumos. Un obiect creat sacrificând natura își pierde din puritate, nu își mai poate îndeplini rolul.
Natura îmi oferă inspirație iar în schimbul acestui dar, prin tot ceea ce fac ca artist, încerc să minimizez impactul negativ pe care îl am asupra naturii. Nu ne putem întoarce la origini, renunțând complet la avantajele tehnologiei, însă, alegerile individuale pe care le facem, pot limita efectele negative asupra planetei. Așa cum picăturile de apă se adună în oceane, fiecare gest mărunt pe care îl facem, se cumulează cu acțiunile mărunte ale altor milioane de oameni, reușind astfel să facem schimbări majore.
În continuare, vă povestesc despre acele ”mărunțișuri” adoptate de mine din grijă pentru natură, pașii mărunți pe care îi fac înspre o artă sustenabilă.
1. Sticlă reciclată
După cum știți, pictez pe sticlă: icoane tradiționale, pahare și carafe personalizate, globuri de Crăciun și multe altele. Sticla este unul dintre materialele cele mai prietenoase cu mediul pentru că poate fi reciclată la infinit. Pe cât posibil, sticla folosită la icoane sau la obiectele de inspirație Tiffany, este reciclată din alte proiecte. Profit acum pentru a-mi exprima mulțumirea față de EverGreen Deco, care îmi dăruiește sticla pe care nu o folosește în proiectele proprii.
Totodătă, primesc cu bucurie comenzi personalizate pentru transformarea obiectelor vechi din sticlă. Prin pictură, am dat adesea o nouă înfățișare și utilitate unor obiecte dragi precum vaze, carafe sau chiar borcane.
2. Rame din lemn
Pentru ramele icoanelor folosesc numai material natural – lemn. Lemnul utilizat este recuperat de la sculptori sau de la piese de mobilier de dimensiuni mari. În acest sens, apelez cu drag la atelierul Mânăstirii Turnu din Râmnicu Valcea sau la meșterul Alexandru Perta din Maramureș.
3. Pensule
Pensulele uzate, care nu mai sunt bune pentru pictat detalii, le folosesc la pictatul ramelor, unde nu e nevoie de așa multă precizie.
4. Accesorii pentru pictură
Spre exemplu, folosesc ca palete pentru pictat, ambalaje din plastic reciclat de la diferite alimente (bomboane, ciocolată). De fapt, mi-am format un obicei acasă și, de fiecare dată cand spăl un ambalaj pentru reciclat, mă gândesc înainte dacă poate avea vreo utilitate în atelierul meu.
5. Vopsele
Am grijă ca resturile de vopsea să nu ajungă în apă. Nu spăl niciodată resturile de vopsea la chiuvetă pentru că acestea pot ajunge să polueze cantități imense de apă. Prefer să îmbrac paletarele în folie de aluminiu și să pregătesc cantități mici de vopsea. M-aș bucura dacă acest obicei ar fi preluat și de părinții de copii preșcolari sau școlari care pictează acasă.
6. Ambalaje pentru colete
Cea mai mare parte din cutiile folosite pentru colete si produsele de protecție pentru obiectele fragile sunt refolosite. Sunt cutii în care mi-au fost livrate mie diferite comenzi sau îmi sunt aduse de prieteni și familie, care știu cât de important e acest aspect într-un atelier ce livrează comenzi online și dorește să fie cât se poate de prietenos cu mediul.
7. Printuri pe hârtie reciclată
Pliantele, cărțile de vizită și cartonașele pe care sunt prinse mărțișoarele sunt tipărite pe hârtie reciclată.
Sunt conștientă că aceștia sunt pași mici și caut în permanență alte și alte căi prin care activitatea mea să devină mai sustenabilă. În viitor, împreună cu Atelierul de Murano avem în plan să realizăm obiecte de decor din sticlă reciclată din alte proiecte.
Sper ca acest articol să vă inspire și să râmâneți cu ideea că, indiferent de domeniu, atunci când avem de ales, e spre binele nostru al tuturor, să alegem varianta prietenoasă cu mediul.