You are currently viewing Povestea globurilor de Crăciun

Povestea globurilor de Crăciun

  • Post category:Blog
  • Reading time:8 mins read

Am început să pictez globuri cândva prin 2013. Îndrăgesc foarte mult perioada sărbătorilor de iarnă și am vrut să transpun pe sticlă amintirile mele din copilărie legate de Crăciun: mersul la colindat, trenulețul din jurul bradului, zăpezile pufoase. Având în spate experiența realizării icoanelor pe sticlă, m-am inspirat din tehnica picturii cu vopsele de ulei. Însă, procesul a fost anevoios iar de la an la an am îmbunătățit tehnica, astfel încât modelele create să arate bine pe forma sferică a globurilor. Totodată, m-am îndreptat tot mai mult înspre pictura miniaturală, adăugând mai multe detalii și elemente mai elaborate.

Globuri pictate cu trenuleț: 2019 vs. 2022

Dar înainte de a vă spune mai multe despre tehnica folosită de mine, o să vă povestesc cateva lucruri despre istoria decorațiunilor de Crăciun, care este fascinantă.

Primii brazi împodobiți de Crăciun

Deși obiceiul este probabil mai vechi, primele mențiuni ale unor brazi împodobiți de Crăciun datează din secolul al XVI-lea. În Germania, brazi împodobiți cu nuci și mere erau amplasați în biserici, ca decor pentru scenetele de Crăciun, reprezentând Grădina Edenului. Apoi, credincioșii germani au început să decoreze brazi și în casele lor.

Obiceiul s-a răspândit în Anglia, Europa și peste ocean la mijlocul secolului al XIX-lea, datorită Reginei Victoria. Aceasta a preluat obiceiul împodobirii bradului de la soțul ei, Prințul Albert, care era de origine germană. O gravură publicată în anul 1848 o reprezenta pe Regina Victoria în mijlocul familiei sale, alături de bradul de Crăciun împodobit. Această imagine a creat o adevărată modă și bradul a devenit treptat elementul central al sărbătorii Crăciunului.

Gravură publicată în ”The Illustrated London News”, în 1848, reprezentând-o pe Regina Victoria cu familia ei, lângă bradul de Crăciun. (Sursa: Library of Congress)

Primele ornamente din sticlă

Totul a început în 1847 într-un mic orășel din Germania: Lauscha. Acolo Hans Greiner avea un atelier de prelucrare a sticlei și, pentru că nu avea nuci și mere pentru a decora bradul de Crăciun, a decis să creeze ornamente din sticlă în formă de fructe printr-o tehnică unică, suflând sticlă în matrițe. În interiorul ornamentului a adăugat o soluție cu mercur, care îi dădea acestuia un aspect argintiu strălucitor. Detaliile erau pictate manual apoi la exterior. Această tehnică s-a păstrat până astăzi în Lauscha, soluția de mercur fiind înlocuită cu una de nitrat de argint. Pe Youtube puteți urmări aici un scurt video ce prezintă foarte bine această tehnică.

De-a lungul timpului, artizanii au diversificat forma ornamentelor din sticlă: conuri de brad, animale, personaje iar mai apoi s-au răspândit formele abstracte, în special cele sferice.

Glob vintage (colecție personală)

Înainte ca electricitatea să devină un lucru obișnuit, brazii de Crăciun erau iluminați folosind lumânări. În această perioadă au apărut ornamentele ”reflectoare” care avea adâncituri ce reflectau lumina slabă a lumânărilor, intensificând-o. Chiar dacă inițial au avut doar un scop practic, aceste modele de globuri au redevenit populare la mijlocul secolului al XX-lea, când electricitatea era deja prezentă în majoritatea caselor. Însă au fost apreciate pentru designul lor unic, ce crează o atmosferă magică.

Glob ”reflector”, aprox. anii 1970 (colecție personală)

În prezent, brazii de Crăciun sunt împodobiți cu ornamente realizate din aproape orice material. Chiar și brazii sunt de mai multe feluri: naturali, din plastic, sau doar din câteva crengi de lemn. Iar acest lucru mi se pare deosebit de frumos. Pentru că, atât brazii de Crăciun cât și ornamentele sunt, în esență, doar simboluri. Iar simbolurile pot îmbrăca orice formă. Important e să ne aducă bucurie.

Globurile VITRI

Globurile pictate de mine au ceva în comun cu vechile ornamente din sticlă: prin diferite etape de lucru realizate la interior și la exterior, reușesc să obțin un efect unic.

Pentru a nu ascunde frumusețea sticlei, prefer să pictez fundalul în interiorul globului cu vopsele pe bază de ulei. Această etapă este inspirată din pictura inversă pe sticlă a icoanelor tradiționale și am lucrat ani întregi până am ajuns să finisez acest pas astfel încât rezultatul să iasă așa cum mi-am dorit. În acest fel, globurile capătă orice culoare doresc, în timp ce păstrez vizibilă strălucirea naturală a sticlei ce le conferă o eleganță aparte.

Foto: Diana Jula

Ulterior pictez la exterior detaliile ”poveștii”. Îmi place să pictez elemente naturale, mici scene din poveștile copilăriei și simboluri tradiționale.

Foto: Diana Jula

Modelele create de mine sunt gândite să creeze o scenă continuă, să spună o poveste care se derulează odată cu rotirea globului, nu sunt doar detalii multiplicate în jurul acestuia.

Foto: Diana Jula

Colecția din acest an a avut în centru culori puternice precum roșu și albastru de Prusia, contrabalansate de albul fulgilor de nea, îmbogățite cu mici detalii aurii. Și vă mulțumesc mult pentru felul în care ați apreciat-o (doar câteva modele mai sunt disponibile acum în shop).

Deja am idei pentru colecția de anul viitor!

Foto: Diana Jula