maria teodorescu artist plastic

Povestea mea începe încă din copilărie, la o vârstă fragedă, când am pictat prima dată o icoană pe sticlă, inspirată din arta populară. De atunci orice alt drum am încercat, am revenit la această minunată activitate. Mi-am dorit întotdeauna să creez lucruri care să aibă o poveste și care să ne lege de tradiția noastră, atât de bogată, fiind convinsă că dacă ne cunoaștem trecutul, obiceiurile, arta veche, ne putem contura un viitor mai frumos și mai colorat.

 

La vârsta de șase ani am început ucenicia la Maria Deac Poenariu de pe Valea Sebeșului, satul Laz, descendenta familiei care a conturat una din cele mai renumite școli de pictură pe sticlă din Transilvania.

Am continuat acest meșteșug chiar și în facultate, unde la secția de Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie – Universitatea Babeș-Bolyai am aprofundat studiul icoanei pe sticlă transilvănene.

Astfel a luat naștere atelierul Vitri, unde creez obiecte de decor pictate pe sticlă inspirate din poveștile noastre, obiceiurile vechi aduse în prezent, acestea reprezentând din punctul meu de vedere cele mai frumoase și mai puternice legături cu zona în care ne-am născut, am crescut, am visat și am iubit.

Pictura pe sticlă inversă, o tehnică veche și îndrăzneață, reprezintă o măiestrie remarcabilă a meșterilor din Transilvania. Această tehnică unică implică pictarea detaliilor pe partea din spate a sticlei, oferind o perspectivă inversă, dar uluitor de frumoasă. Pictura pe sticlă a început să se dezvolte în Transilvania începând cu anul 1699, datorită unei minuni ce s-a întâmplat la mănăstirea Nicula, în care se spune că icoana Maicii Domnului a plâns. De atunci toți țăranii din Transilvania își doreau o copie a acelei icoane.

 

Pe de altă parte, pictura pe sticlă clasică, în tehnica “faux vitrail” păstrează farmecul și eleganța meșteșugurilor tradiționale, însă aduce o notă de modernitate și rafinament. Această tehnică implică pictarea pe partea din față a sticlei, oferind o viziune directă a detaliilor și a culorilor luminoase. Fiecare piesă reprezintă o călătorie în lumea bogată a tradițiilor și simbolurilor transilvănene, îmbinând armonios trecutul și prezentul într-o creație deosebită.

Dacă dorești să afli mai multe despre ceea ce se întâmplă în atelier te aștept pe rețelele de socializare: